Soğuk kış günlerinin favori lezzetlerinden biri olan tarhana yapımı için hazırlıklar hız kazanmaya başlarken, bu eşsiz yiyeceğin olmazsa olmaz malzemelerinden biri olan tarhana otu da pazar tezgahlarında yerini almaya başladı.
Aydın’da kışa hazırlık dönemi sürerken, özellikle kırsal kesimlerdeki ev hanımları el emeğiyle tarhanalarını kurutup kış aylarına hazırlık yapıyor. Tarhana yapımı oldukça zahmetli ve uzun bir süreç gerektirirken, bu sürecin kilit parçalarından biri olan tarhana otları da pazarlarda büyük ilgi görüyor.
Pazar yerlerinde ilgi gören tarhana otu, demetler halinde 30 TL’den satışa sunuluyor ve kış için tarhana hazırlığı yapan vatandaşlar tarafından yoğun bir şekilde tercih ediliyor.
Sadece çorba için kullanılmıyor
Tarhana otu, sadece çorbalık tarhananın yapımında kullanılmakla kalmayıp aynı zamanda şifalı özellikleriyle de biliniyor. Yaprakları ve çiçekleri kurutulduğunda egzama tedavisinde kullanılabilen bu ot, kaynatılarak içildiğinde ise astım, bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıklarına iyi geliyor ve sindirimi kolaylaştırıyor.
Harika bir bitki
Pazarcı esnaflardan Tuncay Pınar, tarhana otunun tarhanaya hoş bir aroma kattığını belirterek, bu otun doğanın sunduğu harika bir bitki olduğunu ifade ediyor. Tarhanaya eklediğinizde ayrı bir koku farklı bir lezzet veriyor. Bu mevsimde doğada rahatça bulunduğunu ifade eden Pınar sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Her yerde olmaz ama genelde Muğla’da, Denizli’de serin yerlerde oluyor. Aydın çok sıcak olduğu için olmuyor. Oralardan getiriyoruz. Bağ olarak satıyoruz. Tazeyken 30 TL’de alıyorlar. Kuruduğu zaman çok almıyorlar. Kuruduğu zaman zararına bile veriyoruz yani. Elimizde kalmasın diye. Kuru tarhana otlarını şimdi 20 TL’den, tazelerinin bağını ise 30 TL’den satıyoruz.
Bu ot Ege yöresine özgü bir ot. Aydın’da da var ama her yerinde değil. Yüksek ve serin yerleri seviyor bu ot. Tarhana yaparken aroma versin diye içerisine konuluyor. Aynı zamanda çay gibi kaynatılarak da içiliyor. Astım bronşit gibi hastalıklara da faydası olduğu söyleniyor”.