RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, sokak röportajlarına bir standart getirileceğini, YouTube üzerinden haber ya da program sunanların artık RTÜK'ten lisans almak zorunda kalacaklarını ifade etti.
Şahin, Armağan Çağlayan'ın 'Sorgusuz Sualsiz' programına katıldı. Dilruba Kayserilioğlu'nun bir sokak röportajındaki sözleri nedeniyle tutuklanması ve 18 gün sonra serbest bırakılması olayının gündeme oturmasının ardından, Şahin sokak röportajlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Sokak röportajlarına yeni düzenlemeler getirileceğini söyleyen Şahin, ayrıca, sosyal medya platformlarında yayımlanan sokak röportajlarına katılan kişilere dair de açıklamada bulundu: "Normal bir röportajdaki kurallar neyse burada uygulayacağız. Dikkat etmeleri gerekecek. İftira atamayacaklar, yanlış bilgi veremeyecekler. YouTube üzerinden haber yapanlar, program yapanlar da RTÜK'ten lisans almak zorunda kalacaklar" dedi.
YouTube'dan haber yapanlar lisans alacak
Ebubekir Şahin, YouTube ile ilgili çalışma yürüttüklerini ifade ederken şunları söyledi:
“Youtube'da hiçbir içeriğe bugüne kadar müdahale etmedik. Kişisel yayınlar hariç tüm yayınlar RTÜK denetimindedir. Yeni dijital mecralar da Türk kanunlarına uymak zorunda. Lisans almak zorundalar. Youtube üzerinden haber yapanlar, program yapanlar RTÜK'ten lisans almak zorunda kalacaklar. Cüzi bir rakamla bu verilecek. Lisans süresi 10 yıllık. Her yıl düzenli ödeme yapılıyor.
Youtube ile ilgili görüşmelerimiz sürüyor. Teklifimizi değerlendirecekler, haber bekliyoruz. Bu yasa çıkmadan da lisans alınabilir.”
YouTube yayınlarından ücret mi alınacak?
Ebubekir Şahin sözlerine şöyle devam etti: “YouTube veya diğer dijital medyalarda yapılan yayıncılıklardan gelen toplam yayıncılık gelirinin yüzde 1,5'i alınır. TV ve radyo uygulaması ise ayrı. Türkiye'de yayıncıyı garanti altına alan çok iyi yönetmeliklerimiz var. Dünyanın en iyilerinden birisiyiz.
Youtube'da denetim artacağı için yeni dönemde uzman da alacağız. Ama yapay zeka da kullanıyoruz. Yerli ve milli üretim yapay zeka kullanıyoruz. Bazı kelimeler seçiliyor. Youtube'un da kendi içerisinde denetimi var. Topluluk kurallarını işletiyor. Sınırsız hayat hiçbir yerde yok. Kurallara, yasalara uymak zorundayız.”